2010. március 27.

Hódnyomok Budapest határában

Forrás: Bajomi Bálint, greenfo.hu

A sikeresen visszatelepített faj már a főváros szomszédságában is megjelent: legalább egy hód a Soroksári-Dunán időzik november óta.

A WWF Magyarország 1996 és 2008 között több, mint 220 hódot telepített hazánkba. Jelenleg, a visszatelepítés eredményeképp a teljes magyarországi populáció nagysága valahol 500 és 600 egyed között lehet. A kiengedések Gemencen, a Hanságban, a Drávánál és a Tiszánál történtek, a Szigetközbe, a Rába mentére, és Zala megyébe a határon túlról is vándoroltak be egyedek. Most már a Duna mentén is sok helyen vannak hódok; főleg a Szigetközben nagy a szaporulat, amely aztán mindenfelé vándorol. Úgyhogy már az egész országban várható, hogy felbukkan a faj. Vannak olyan területek, ahol stabilan nő az állomány – ilyen a Hanság és a Szigetköz. A Dunának és a Tiszának az árterén nagyobb áradások esetén kimoshatja a családokat a víz, ilyenkor azok átvándorolnak máshová, például kis patakokba.
tovább »


2009. október 18.

Újra megnyílt a lórévi Zichy-kápolna

MTI – mult-kor.hu

Több éves szünet után újra megnyílt a lórévi Zichy-kápolna, amelyet annak idején az 1848-as forradalom alatt hazaárulás vádjával kivégzett gróf Zichy Ödön emlékére emelt a család.

A neogótikus, romantikus stílusú, műemléki védettségű kápolnában mostantól havonta egyszer szentmisét tartanak, és egy állandó kiállítást is berendeztek, amely a forradalom idejéből és a falu helytörténetéről mutat be dokumentumokat – mondta Alexov Lyubomír, a Pest megyei település polgármestere. tovább »


2009. szeptember 28.

Egy állati jó nap Csepelen -

- a Rákóczi Kertben címmel: egész napos, vidám, színes játékos, sok-sok zenével tarkított rendhagyó állat és környezetvédelmi nap eseményeire invitál a Magyarok Szövetsége Csepeli szervezetének képviselői, csepeli patrióta civilek, állatvédők csoportjai.

A látványosnak ígérkező programot neves énekesek, előadóművészek, állat- és környezetvédelem szakértői, hangszerszólisták, ifjú színészek, hagyományőrzők bemutatói teszik élményszerűvé. A rendezők szeretettel várnak minden kedves csepeli polgárt, állatszerető unokát, papát, mamát és nagyszülőket.

A rendezvény, amely 2009.10.03. délelőtt 9 óra és délután 18 óra között látogatható, ingyenes.

„KÖZÖS OTTHONUNK A FÖLD”

-címmel rajz és szövegpályázatot hirdet a Magyarok Szövetsége Csepeli szervezete, valamint Patrióta civilek a közelgő Állatvédelmi Világnap alkalmával, melyet az „EGY ÁLLATI JÓ NAP CSEPELEN” című rendezvényén bírálnak és díjaznak a kiírók.

Pályázhatnak Csepeli óvodás korosztályú gyerekek, általános, középiskolás, tanintézeti hallgatók. A címben jelzett témában pályázni lehet: 1 db legfeljebb A4 formátumú géppel, vagy kézzel írt fogalmazvánnyal, + 1 db grafikával, akvarellel, vagy temperával megjelenített kutyus, cica, stb., kedvenc állatunk képével, portréjával, szabadon választott művel.

Leadás ideje folyamatosan, 2009. október 3.-ig.
Leadás helye: Budapest, Csepel, Rákóczi Kert, Művelődési Ház Civil Közösségi Központ irodája, illetve „EGY ÁLLAT JÓ NAP CSEPELEN” című rendezvény rendezői pavilonjában.

A beérkezett pályázatokat a rendezvény napján, a programok helyszínén, hozzáértő művészek zsűrizik és a legjobb eredményt pályázók ünnepélyes keretek között a helyszínen, részesülnek elismerésben.

Szervezői kontakt:
Szabó Béla (30/453-2080, email: bela@gastroil.net) és Varga Gábor Vilmos (20/564-8672)
Magyarok Szövetsége, Csepel, civil patrióták


2009. április 19.

Jó reggelt Királymajor!

Vasárnap reggel 8.30. A közterületen elkezdték nyírni a füvet benzinmotoros kaszával! Többen. Nehogymá’ vasárnap kicsit pihenhessen az ember! Gratulálok.


2009. április 10.

Helyzetjelentés a Szennyvíztisztítóról

Az épülettár.hu helyzetjelentése az építkezés állásáról:

Finisben a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep kivitelezése – Helyszínbejárás a Víz Világnapja alkalmából

részlet

Három éves előkészítési időszakot követően, 2007 év elején kezdődtek a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep kivitelezési munkái. A 2009-es Víz Világnapja alkalmából a beruházó egy helyszínbejárás keretében mutatta be a ma már 80 százalékos készültségi szinten tartó projektet.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep kivitelezése finisébe ért. Csepel északi sziget-csúcsán elkészült a szennyvíztisztítási folyamatnak helyet adó 10 műtárgy, valamint az irodaépület. Burkolási, festési munkák, elektromos szerelések zajlanak bennük. A létesítményekbe már beépítették a gépek java részét (kb. 90 százalékát), az összes berendezés beszerelése 2009 május végéig megtörténik. A telepen belüli szerviz utak március folyamán elkészülnek, a tereprendezés megkezdését is ekkorra ütemezi a kivitelező. Áprilisra elkészül az a nyomócső, amely a megtisztított szennyvizet belevezeti majd a Dunába.

Az építkezésben jelenleg mintegy 250 gépkezelő és fizikai munkás vesz részt, egy körülbelül 50 fős irányító gárda koordinációja mellett.

A telep építése ütemterv szerint, rendben halad, 2009 augusztusában indulhat az egy éves próbaüzem. A telep területét a próbaüzem indítása után, 2009 őszén telepítik be növényekkel és fákkal.

A pesti és a budai oldalról a telepre érkező, a Duna medre alatt kiépített szennyvízátvezető cső-párok tavaly elkészültek, a szennyvíztelepet védő árvízvédelmi gáttal, valamint az azon futó aszfaltúttal együtt. 2009 augusztusára, a szennyvíztisztító próbaüzemének kezdetére, befejeződik annak a mintegy 400 méter hosszú bekötőútnak az építése is, amelyen a telepet lehet majd megközelíteni a Szabadkikötő útról. Az útépítés részeként már elkészültek a csepeli HÉV töltése, valamint a Szabadkikötő út alatt átvezető közúti aluljárók.

A teljes cikk fotókkal az épülettár.hu oldalon.


2009. március 28.

Fidesz-MSZP összecsapás Csepelen

Csaknem százan indultak vasvillákkal, gereblyékkel egymás felé

A munkáspárti jelölt mindkét oldalnak besegített

Részletesen: Csepel.info

Közel száz Fidesz-KDNP-s és MSZP-s önkéntes indult vasvillákkal, gereblyékkel, lapátokkal felfegyverkezve egymás felé szombat délelőtt Csepelen, a „sétányok” melletti kiserdőben. Az erdő déli fertályáról özönlő Fidesz KDNP-s szimpatizánsok és az északról támadó MSZP-sek célja azonban a szemétszedés volt, és ha az összecsapás nyomán lehet áldozatokról beszélni, akkor az csak több tonnányi szemétben mérhető.

Hát ez nem mindennapos! :) donpietro


2009. március 27.

Vízminőségjavítási-program az RSD-n

Gyorsabb és egyszerűbb hatósági ügyintézés négy környezetvédelmi nagyprojektnek

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium – Sajtóiroda
Budapest, 2009. március 27.

A kormány szerdán döntött arról, hogy négy uniós környezetvédelmi nagyprojektet kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánít. A döntés értelmében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósítása gyorsabb és egyszerűbb lesz, hónapokkal rövidülnek a közigazgatási hatósági eljárások.

részlet

Ráckevei-Soroksári Duna-ág komplex vízminőségjavítási-program

Az egyik legjelentősebb vízügyi nagyprojekt a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD) vízminőségének javítása, amely Budapest hat kerületében és további 26 településen összesen több mint 570 ezer ember életminőségét javítja. A 35 milliárd forintból megvalósuló beruházás célja, hogy javuljon a Budapest és Tas közötti, mintegy 50 kilométeres folyószakasz vízminősége és növekedjen annak vízgazdálkodási, illetve természetvédelmi szerepe. A jobb minőségű víz több fürdőzőt és kikapcsolódni vágyó turistát vonz majd, ami növeli a Ráckevei-Soroksári Duna-ág turisztikai vonzerejét, és elősegítheti a térség gazdasági fejlődését. tovább »


2009. február 15.

Királyerdő parcellázása

A Magyar-Hollandi Bank Részvénytársaság korabeli marketing-kiadványa Királyerdő parcellázásáról, és életbiztosítással egybekötött hitelre való telekvásárlásról. A THM nincs feltüntetve az ajánlatban, de a heti törlesztőrészlet csábító, heti 5 pengő! :)

Megcsodálhatjuk a képeken a Boráros tér felől, a mai Szabadkikötő úton érkező, bicikliseket kerülgető 21-es buszt, valamint az erdő közepén épülő Szent István utat és kiderül az is, hogy annó épített szánkópálya is volt Királyerdőben!

Nem vagyok konzervatív, változás-ellenes és nyitott vagyok minden értelmes fejlesztésre, de bizony most, a kiadvány olvasása után visszasírom az akkori állapotokat:

“A Királyi Családnak a csepeli Dunaág mentén húzódó változatos terepű gyönyörű fenyvese, akácosa és különböző faállományú erdeje, ízléses környezetével mindazt nyújtja, ami az egészséget konzerválja: napfénnyel, vízzel, jó levegővel, valamint gyönyörű erdei séták és a közvetlenül mellette húzódó Dunaágban fürdési és csónakázási alkalmak lehetőségével szolgál.”

donpietro

forrás: Vezér Endre


2009. január 04.

Botanikus kert és bagolyirtás

A Csepeli Zöld Kör képviselői közleményben ítélik el az elmúlt év utolsó napján a csepeli Tamariska-dombon történt természetkárosítást. A bagolypopuláció megtizedelése olyan, feltehetőleg aljas nyereségvágyból elkövetett bűn, melyet semmi nem indokolhat, semmi sem mentesíthet. tovább »


2008. december 25.

Hajóval Csepel sziget körül

ifj. Surányi István: Hajóval Csepel sziget körül, 1934
A Csernátony Budapest – Ráckeve – Dömsöd Hajózási Vállalat útvonalának ismertetése

Köszönet Vezér Endrének!